Beszámoló a 2016. március 18-i találkozóról

A mostani találkozónkra rendhagyó módon Budapesten került sor és sokan emiatt nem tudtak részt venni rajta, de azok, akik eljöttek, konstruktívan tudtak együtt dolgozni.

A Húsvét előtti utolsó találkozónk fő témája a Húsvét ünnepe, illetve ehhez kapcsolódóan a gyerekek „vallásos élete” volt a Waldorf berkeiben. Nem véletlen az idézőjel, hiszen ez a vallásos élet inkább vallásos élmény, amely nem hasonlítható a felekezethez kötődő vallásokhoz. A Waldorf-családok számára a vallásos élet nem dogmatikus, mindenki gyakorolhatja a maga vallását, az óvodásoknak és iskolásoknak azonban ettől, azaz felekezettől független „vallási szokásaik” vannak. Ilyen vallási szokás például – mind az óvodában, mind az iskolában – a gyermekekkel közösen mondott fohász. A mindennapi fohász többek között felkelti azt az érzést, hogy a világ nem csak fizikai valóság, hogy azt rend és isteni hatalom hatja át, amiben bízni lehet. Mindez – a világ – egy csoda és a Waldorf-pedagógia célja, hogy erre valóban rácsodálkozzanak a gyerekek.

Húsvét kapcsán az is megfogalmazódott, hogy ez az ünnep olyan archetipikus minta, amit akár nap mint nap átél az ember: valami véget ér és helyébe valami új születik. Néha valaminek „meg kell halnia” ahhoz, hogy átadhassa a helyét egy újabb és remélhetőleg jobb dolognak. Ez a világ rendje. S ilyen az is, amikor egy szülőpár elhatározza: Waldorf-intézményhez kapcsolódnak, mert az addig „megszokott” helyébe új kell, hogy lépjen. Új ideákat kell magukévá tenni, új feladatoknak és saját lényükkel szembesülve új kihívásoknak kell odaadniuk magukat, ha gyermeküket egységes szemléletben kívánják nevelni a Waldorf szellemében.

Mindezek után, a gyakorlati kérdések keretében az épületkérdés aktuális helyzetéről beszélgettünk. Továbbra is több ingatlan van a látóterünkben és még továbbiak felkutatása is folyamatban van.

Átbeszéltük a következő időszakban felmerülő feladatokkal kapcsolatos teendőket is. Ilyen volt például az április 9-i zongoraesttel és euritmia előadással kapcsolatos feladatok áttekintése, de megtudtuk azt is, hogy Dr. Almássy Kitti május 12-én látogat el hozzánk. Ezen a rendhagyó időben és helyen tartott találkozón eldöntöttük, hogy a következő alkalomtól visszaáll a régi rend, ami a felvételiztetések miatt borult fel februárban. Hiszen tudjuk, hogy fontos a ritmus, így ennek megfelelően a következő találkozót ismét szombaton és ismét a Péceli Művelődési Házban tartjuk, április 2-án, 9 órától.