2015 utolsó találkozója

A 2015 évi utolsó Waldorf-találkozónkat kivételesen nem Pécelen, hanem Gyömrőn tartottuk, december 19-én. Összejövetelünk első felében most is a Waldorf-pedagógiával ismerkedtünk, konkrétan betekintést nyertünk az euritmia alapjaiba.

Megtudtuk, hogy ez a speciális mozgásművészet hosszú távon hat és például a hangokat jeleníti meg mozdulatokban. Az euritmia nem csupán egészséges, de például egy osztályban fokozza a szociális erőt, egységet, segít jó közösséget kovácsolni a társaságból. Mindezt ki is próbáltuk az Í-Á-Ó gyakorlattal. Ennek köszönhetően megtapasztalhattuk, hogy az euritmia azért is jó, mert az egész testet, sőt teljes lényünket aktivizálja, így nem csak a fejünket használjuk – ahogy egy Waldorf-diák sem, szemben állami iskolába járó társával. (Ennek kapcsán azt is megtudhattuk, hogy mi köze az euritmiának a részeg orvoshoz.)

Szintén kiderült, hogy az euritmia tulajdonképpen tiszta matek, azaz geometria, és a természetben minden leírható euritmiával is. Avagy minden mindennel összefügg, például az euritmia és a ciklonok, anticiklonok, így pedig már könnyen elkanyarodtunk eredeti témánktól, s hamar a Waldorf-diákok érettségi utáni beilleszkedésénél kötöttünk ki. A Youtube-on egyébként láthatók euritmia-művek, előadások, amelyek még beszédesebbek lehetnek az e területtel ismerkedők számára. Ezek után a gyakorlati kérdéseket beszéltük meg, elsőként a legfrissebb fejleményt: folyamatban van a gyömrői ingatlankeresés. Közben Pécelen is aktívan zajlik a keresés. Örömmel értesültünk róla, hogy Vekerdy Tamás elfogadta meghívásunkat és január 25-én, a péceli művelődési házban látjuk majd vendégül. Így elkezdtük ennek az eseménynek a szervezését, és ehhez kapcsolódóan már minden bizonnyal a beiratkozást is megkezdjük majd az iskola helyszínének ismeretében. Szintén megtudtuk, hogy a gödöllői Waldorf-iskola támogatóként segíti kezdeményezésünket. Legközelebb nem kettő, hanem három hét múlva, tehát 2016. január 9-én találkozunk a péceli művelődési házban.

Gyere el Te is!