Sörtúra

A 9. osztályos kémia epocha keretében, az alkoholok témakörhöz kapcsolódóan, meglátogattunk egy helyi sörfőzdét.

A 9. osztályos kémia epocha keretében, az alkoholok témakörhöz kapcsolódóan, meglátogattunk egy helyi sörfőzdét. A bemutatkozás után megismerkedtünk Kőbánya és a sörfőzés kapcsolatával, valamint helytörténetével. Gyors összefoglaló keretében meghallgattuk a sörkészítés történelmét, és megtudtuk hogyan alakultak ki a kraft (kézműves, kisüzemi) sörfőzdék. Miután összegyűjtöttük a sörkészítéshez szükséges alapanyagokat, gyakorlati terepre, az üzemi területre indultunk.Különböző árpamaláta kóstolása mellett, a bátrabbak a komlót is megkóstolták. (Sört természetesen nem kóstolhattak.) A látogatás során részletesen megismerkedtünk a sörfőzés különböző fázisaival, beleértve a maláta őrlését, az erjesztés folyamatát és a sör ízesítését. A sörfőzdében használt legmodernebb berendezéseket is megtekintettük. A túra végén elmagyarázták a sör szűrését és palackozását, valamint a különböző ízvilágok kialakításának legfontosabb lépéseit.Elköszönés előtt szóba került a kritikus gondolkodás, ami arról szól, hogy nem fogadunk el mindent azonnal, hanem alaposan átgondoljuk, mielőtt döntést hozunk. Ez segít abban, hogy ne dőljünk be félrevezető reklámoknak, és tudatosan válasszuk meg, mikor és mennyit iszunk. A sörfőzők beszéltek az alkohol káros hatásairól és kiemelték, hogy az alkoholfogyasztás mértékletes legyen, hogy élvezhessük, anélkül hogy problémát okozzon.

Széplaki Zoltán