Iskolakertünk

Már régi álmunk volt egy olyan iskolakert kialakítása, ahol a gyerekek kapcsolatba kerülhetnek a földdel, veteményezhetnek, virágokat ültethetnek. Az iskolakert indulását az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakert Alapozó Alprogram III. üteme tette lehetővé 2020-ban, a szükséges eszközök biztosításával és szakmai segítségnyújtással.2019-ben Iskolánk új helyszínre költözött, ami új feladatot adott: hatalmas terület, tele kihívásokkal. A hátsó udvarunk korábban teniszpálya volt, ide álmondtuk meg a kertet, azonban a megvalósítás hosszú és nehéz feladat, apró lépésekben dolgozunk rajta.

 A kezdeti nehézségek után szép lassan elkezdődtek a munkálatok is. A korábban teniszpályaként üzemelő területről elhordták a salakot, süllyesztett ágyás készült a búzának, magaságyásaink lettek, elkezdtük a virágoskert létrehozását.

 

 

Harmadik osztályban kap helyet a gabona epocha. A gyerekek búzát vetnek, követik a növekedést, majd nyáron sor kerül az aratásra is, lisztet őrölnek, kenyeret sütnek. A búzatábla is az iskolakertben kapott helyet a süllyesztett ágyásban, így a gyerekek egész évben figyelhették a változásokat.

 

Tavasszal a munkálatok miatt új helyre költöztettük a magaságyásokat, elvetettük az első magokat, hagymákat duggattunk, a gyerekek várták az első terméseket. Sok növényt kaptunk a szülőktől, így a virágoskertünk is szépült, növekedett.


Az ötödik osztályos növénytan epocha keretein belül a gyerekek sok növénnyel megismerkedtek, ennek lezárásaként pedig sziklakertet készítettek az iskola udvarára. 

 

„A földből sarjad a zöld.
A földből sarjad az élet.
Minden a fény fele tör,
mit a földi sötét szava éleszt. „
            (Kertész Eszter)